Vind hier het antwoord op alle vragen rondom het werken binnen de branche koeltechniek.

Wat is koeltechniek?

Koeltechniek is een verzamelnaam voor alle technische oplossingen die worden gebruikt voor het koelen en verkoelen van bepaalde ruimtes, materialen of voorwerpen. Er wordt op een plek warmte onttrokken en op een andere plek weer af te geven. Er zijn diverse methodes waarmee gekoeld kan worden. Overal vind je de koeltechniek terug. Denk bijvoorbeeld aan de voedingsmiddelenindustrie, waarbij de kwaliteit van de voedingsmiddelen door middel van kou moet worden bewaakt. Maar ook word de koeltechniek toegepast voor bijvoorbeeld het koelen van grote machines, waarbij een enorme hoeveelheid warmte wordt geproduceerd.

De koeltechnicus, ook wel koelmonteur genoemd, is verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden, repareren van koel- en klimaatbeheersingssystemen. Daarnaast ondersteunt de monteur de klant. Installaties als airconditioners en luchtbehandelingsinstallaties behoren tot de koeltechniek.

Hoe word ik koeltechnicus?

Voor een baan als koelmonteur moet je beschikken over een mbo opleiding richting koel- en klimaattechniek of elektrotechniek. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor monteurs die al een tijd werkzaam zijn binnen deze branche of bijvoorbeeld de installatietechniek. Door te investeren in bijscholing kun je jezelf verder ontwikkelen op het gebied van de koeltechniek.

Banen binnen de koeltechniek

Binnen de techniek is er nog steeds een tekort aan technische specialisten. Door de snelle ontwikkelingen ontstaan er ook constant nieuwe functies. Er is dan momenteel ook nog voldoende werk te vinden binnen deze technische branche. Doordat de monteur vaak voor een opdrachtgever werkt, is de technicus vaak op locatie aan het werk. Dat maakt een baan als deze enorm afwisselend en uitdagend. Op het moment dat je start met je werk als koelmonteur ontvang je een startsalaris, maar ook binnen deze discipline is er altijd ruimte voor bijscholing en ontwikkeling. Hierdoor zal je werkervaring en kennis toenemen en zul je ook doorstromen naar een hogere salarisschaal.

Werken binnen de koeltechniek

Wil jij graag werken binnen de koeltechniek? Door alle technische ontwikkelingen blijft er een grote vaak naar koelmonteurs. Werk jij al binnen de technische sector, maar wil jij graag iets anders? Of jezelf verder ontwikkelen? We investeren in omscholings- of bijscholingstrajecten. Dit biedt de mogelijkheid om te kunnen doen wat je leuk vindt. Ben jij nieuwsgierig naar één van deze mogelijkheden, of wil je meer informatie over deze branche of de vacatures? Laat dan even een berichtje achter! We vertellen je graag meer over deze technische branche!

Lees hier het verhaal van Johannes Flisijn: ‘Zijn weg naar en baan in de civiele techniek’!

Contact