Een prettige werksfeer van de medewerker staat bij organisaties steeds vaker op de eerste plaats. En zo hoort het ook! Want uiteindelijk ‘maakt’ de medewerker de organisatie tot een succesvolle onderneming. Naast een goed salaris, zijn er nog andere factoren belangrijk voor het werkgeluk van de medewerker!

Lees hier het artikel; hoe belangrijk is salaris voor jou?

Geluksfactoren in werkgeluk

Geluksfactor 1; Vast contract
Geluksfactor 2; Werksfeer
Geluksfactor 3; Uitdaging in je werk
Geluksfactor 4; Secundaire arbeidsvoorwaarden
Geluksfactor 5;  Zelfstandigheid in de functie
Geluksfactor 6; Ontwikkelingsmogelijkheden

Geeft een vast contract een gevoel van zekerheid?

‘Je krijgt direct een vaste aanstelling’! Een uitspraak die we tegenwoordig veel horen. Maar wat betekent dit precies? Een vast contract houdt in dat het contract automatische doorloopt, totdat de werkgever of medewerker het contract beëindigd. In tegenstelling tot een tijdelijk contract, waarbij het contract wordt opgesteld voor een bepaalde periode.

Over het algemeen geeft een vast contract een gevoel van zekerheid bij de werknemer. De werkgever wil hiermee aantonen dat de werknemer serieus wordt genomen. De werknemer wordt als een belangrijke waarde gezien door de werkgever én wil de werknemer daarom graag binden aan de organisatie. Is dit belangrijk voor jouw werkgeluk?

De werksfeer is goed, ik ga graag naar mijn werk

Uiteindelijk besteedt je vaak meer tijd op je werk met je collega’s, dan dat je thuis bent. Daarom is het ook zo belangrijk om de je op je gemak te voelen op je werk, een prettige werksfeer. Het bepaalt niet alleen je eigen humeur en gemoedstoestand, maar ook die van je collega’s, én daarmee de productiviteit op de werkvloer. Hoe ga je met je collega’s om? En is iedereen open en eerlijk naar elkaar? Of is er juist veel stress op de werkvloer en bepaalt dit jouw geluk en gezondheid.

Hoe vind je voldoende uitdaging in je werk?

Uiteindelijk heeft iedere functie leuke en mindere kanten. Maar wat voornamelijk van belang is hoe je een balans vindt tussen werkzaamheden die jou veel energie geven ten opzichte van werkzaamheden die jou veel energie kosten. Om nieuwe uitdagingen te vinden is het van belang om hierover open en eerlijk te zijn bij leidinggevende of collega’s. Laat zien welke kwaliteiten je hebt en hoe je deze graag zou willen inzetten voor de organisatie. Vindt jij dit een belangrijke factor in jouw werkgeluk?

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Deze voorwaarden worden ook wel gezien als een ‘aanvulling’ op de primaire arbeidsvoorwaarden. Iedereen heeft andere wensen naast deze basisvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan bonussen, maar extra vacatiedagen of een opleidingsbudget en scholing zijn ook belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Vanuit de werkgever is het een extra stukje waardering voor de inzet van de medewerker. Het voordeel van deze secundaire arbeidsvoorwaarden is dat het tastbaar is. Want een werkgever kan jou wel een prettige werksfeer beloven, maar hoe weet jij of dat zo is. Terwijl een scholingstraject voor jou van groot belang kan zijn en daarmee ook jouw plezier in jouw functie positief beïnvloed.

Zelfstandigheid in jouw functie

Het is fijn om vertrouwen te krijgen, waardoor je zelfstandig je werk kan uitoefenen. Het geeft een goed en vertrouwd gevoel als jij je werk kan uitoefenen zonder dat je constant verantwoording hoeft af te leggen. Je zet je sterke punten en kwaliteiten in om je werk zelfstandig te kunnen uitoefenen.

Ik krijg ruimte voor ontwikkeling

Je wilt niet graag stil blijven staan, maar geef je dan wel aan waar je behoefte aan hebt? Heb je niet zoveel uitdaging meer in jouw werk en zou wil jij jezelf graag ontwikkelen? Een werkgever stimuleert dit steeds vaker, want daarmee word je steeds van grotere waarde voor de organisatie. Want de kennis die jij hebt, heeft een ander misschien nog niet. Geeft mogelijkheid tot kennisdelen bij collega’s. En daarbij draagt het bij aan jouw eigen gevoel van eigenwaarde en inzetbaarheid binnen de organisatie.

Wat zijn voor jou belangrijke geluksfactoren? Oftewel, waardoor ga jij met plezier naar je werk én ook weer met een goed gevoel naar huis? Wil je meer informatie over wat wij voor jou zouden kunnen betekenen, dan horen we dit graag! 

 

Contact