René Ruiter, Adviseur Projectmanager bij Löwik Installatiegroep, vertelt zijn verhaal. Een kijkje in zijn technische wereld, loopbaan en de ontwikkelingen die hij binnen de technische arbeidsmarkt heeft meegemaakt.

Op de vraag of hij altijd al interesse in de techniek heeft gehad, antwoord René volmondig: ‘ja’! Vanaf jonge leeftijd beleeft hij plezier aan het uit elkaar halen en vervolgens weer in elkaar zetten van diverse apparaten. Op de middelbare school bleek hij een talent te hebben voor wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Biologie nam hij er dan ook graag als extra vak bij, waardoor hij de talen kon beperken tot maximaal twee.

‘Ik was altijd al goed in de bèta vakken, daarin schoot ik echt uit ten opzichte van anderen’

Met zijn havo diploma op zak startte hij aan de HTS in Zwolle, met als studierichting werktuigbouwkunde. Hij kwam direct voor een enorme uitdaging te staan, want binnen een half jaar moest René zijn wiskunde niveau van havo naar atheneum niveau weten te tillen. Als één van de weinigen mocht hij blijven en wist dit niveau te behalen.

Naast de technische kennis was er tijdens de studie ruimte voor het opdoen van praktische ervaring. René vertelt: ‘In eerste instantie had het tekenwerk, de constructietechniek, mijn voorkeur, maar dit werd mij afgeraden. Ik startte bij Stork in de energietechniek. Waarna ik vervolgens in Delft op de TH stage ben gaan lopen’. De energie en regeltechniek had ondertussen zijn interesse. René koos ervoor om zich verder te scholen en volgde de post HBO opleiding Hogere Installatietechniek.

Zijn technische loopbaan startte als energie technisch calculator, waarin het maken van berekeningen en kleine ontwerpen zijn voornaamste taken waren. Vervolgens hebben diverse functies hem gevormd en heeft hij veel ervaring kunnen opdoen binnen de werktuigbouw, elektrotechniek, verlichtingstechniek, het maken van simulaties en duurzame technieken. René praat vol enthousiasme over de techniek. Zo vertelt hij toch wel enorm trots te zijn op één specifiek project in zijn carrière.

‘Het zwem-, sport-, zorgaccommodatie in Nijverdal, Het Ravijn, heb ik in samenspraak met een Engelse architect volledig ontworpen en gemaakt’

Wat dit ontwerp uniek maakt, is de integrale oplossing voor het kanalenwerk, zegt René. ‘Ik analyseer en combineer zaken, ik ga in gesprek en zo besprak ik ook deze integrale oplossing voor het zwembad’. Het geeft het zwembad in zijn geheel een rustige en mooie uitstraling. Dit is echt een kenmerk van mijn ontwerpen, beaamt hij.

‘Esthetica en integraal ontwerpen heb ik in de loop der jaren geleerd’

Voor René ligt de grootste uitdaging in de techniek is het op zoek gaan naar nieuwe oplossingen. Zo zegt hij: ‘Ik ben analytisch en knip gestandaardiseerde producten letterlijk in stukjes, dan ga ik kijken of ik ze op een andere manier kan samenvoegen, maar met een beter rendement. Hierdoor blijf ik de techniek ook zo leuk vinden’.

In de huidige functie als adviseur, op de afdeling planontwikkeling, zit René helemaal vooraan in het technische traject. ‘Samen met mijn collega’s gaan wij op zoek naar oplossingen voor de problemen waar opdrachtgevers tegenaan lopen’.

‘In deze rol zoek ik constant de wisselwerking op met mijn collega’s en de opdrachtgever. Samenwerken en elkaars krachten inzetten, dé kans van slagen van een goed project’

Communiceren is één van zijn sterke kanten en wat ook echt noodzakelijk is in deze functie. Naast goed kunnen cijferen en ontwerpen is het belangrijk om de boodschap over te kunnen brengen. Zo begrijpt ook de opdrachtgever wat er precies in het project wordt gedaan.

Daarnaast geeft René aan dat je out-of-the box moet kunnen denken. Niet zomaar genoegen nemen met kant en klare oplossingen. Verder denken, verder gaan, doorvragen en dieper op de materie in durven gaan.

‘Dit zorgt ervoor dat ik up-to-date blijf, geleverde producten uit elkaar halen, analyseren en tot betere en mooiere oplossingen komen’

Ik ben blij met mijn plek binnen Löwik. Mart heeft mij op een prettige manier geholpen bij mijn start bij Löwik, hij heeft zich ingeleefd in mijn situatie. Het is prettig als iemand je goed begrijpt en waar je makkelijk mee communiceert. Mede daardoor zit ik nu zo op mijn plek, zegt René.

‘Laagdrempelig, benaderbaar en op de mens gericht, dat maakte voor mij het contact met Mart zo prettig’

Hij heeft een enorme interesse in de techniek en raakt hier niet snel over uitgepraat. Ambities en dromen voor de toekomst heeft hij ook. Eén ding is duidelijk, zoals René zegt;

‘Je bent nooit uitgeleerd en je moet jezelf en collega’s blijven uitdagen om nieuwe oplossingen te vinden. Dat maakt de techniek zo leuk’!

Hier vind je meer over het werken in de techniek of installatietechniek?

Contact