De functie van (mechanical) engineer is er een met veel verantwoordelijkheden, er is in de arbeidsmarkt veel vraag naar bekwame engineers. Maar wat moet je studeren om het te kunnen worden? Wij hebben een lijstje met scholen in Gelderland en Overijssel opgesteld waar de verschillende mogelijkheden worden uitgelicht. Een veelvoorkomende optie is de studie Werktuigbouwkunde, maar ook de leerweg Procestechniek sluit goed aan bij de baan.

Op mbo-niveau is het mogelijk om onder andere bij ROC Nijmegen de vier jaar durende BOL-studie Technicus Engineering – Werktuigbouwkunde/​Energietechniek te volgen. Je wordt een specialist in het bedenken, ontwerpen, ontwikkelen en installeren van ingewikkelde technische producten. Naast werktuigbouwkunde en energietechniek leer jij tekenen, werk voorbereiden, produceren en monteren. En het 3D-printen van prototypes. Behoefte aan nog meer kennis? Met deze diploma kan je makkelijk doorstromen naar hbo-studies in dezelfde sector. Zelfs met een mbo-diploma kan je engineer worden, het is dan wel voornaam dat je veel ervaring opdoet tijdens je studie.

Het Windesheim in Zwolle biedt de studie Werktuigbouwkunde aan, deze duurt 4 jaar. Bij voltooiing ben je in het bezit van een bachelordiploma, waar je goed mee uit de voeten kan in de arbeidsmarkt. Je stroopt je mouwen op en gaat aan de slag met een mix aan kennis, onderzoek, praktische skills en projecten. Van productietechnieken, mechanica tot energie- en besturingstechniek en van 3D-CAD-tekenen, automatisering, machineonderdelen tot materiaalkunde. En je vindt het evenwicht tussen creativiteit en techniek, theorie en praktijk.

Een hbo-studie Werktuigbouwkunde volgen naast je werk? Of simpelweg niet toe aan een voltijdstudie? Saxion Enschede en HAN Arnhem bieden allebei een deeltijdstudie Werktuigbouwkunde aan. HAN heeft een twee jaar durende Associate Degree, die van Saxion is een Bachelor. Een kijk op de toekomst is belangrijk, de inhoud van de studie is daar ook op aangepast, met een focus op werktuigbouwkundige automatisering en duurzame energie, blijf jij up-to-date met de huidige ontwikkelingen in het vak.

Echt expert worden in het vak? University of Twente biedt de driejarige Engelstalige bacheloropleiding Electrical Engineering. Je vak in het Engels beheersen geeft je nog meer kans op de arbeidsmarkt. Het allerbelangrijkste is dat je goed bent in wiskundig en abstract denken en nooit uitgeleerd raakt. Wiskunde is de taal van ingenieurs. Die taal moet je als engineer-student kunnen spreken.

Veel mogelijkheden om engineer te worden dus, daarnaast zijn er ook opties om je te verdiepen in een specialisatie binnen de engineering, denk aan een minor in bijvoorbeeld Applied Mechanics. Al afgestudeerd? Check onze vacatures van engineer hier: https://www.t-pion.nl/vacature-overzicht/engineer/

Contact